Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Μαγειρίτσα του χορτοφάγου

Η μαγειρίτσα αυτή είναι μια σούπα λαχανικών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν υπολείπεται σε νοστιμιά από την μαγειρίτσα της Ανάστασης.
Δεν έχει λίπη, είναι νηστίσιμη και μπορείτε να την φάτε οποιαδήποτε μέρα.

Επειδή είμαι οπαδός της fusion cuisine δηλαδή κλέβω από εξωτικές κουζίνες ιδέες, που τις εφαρμόζω στην ελληνική κουζίνα, βάζω και μερικά μπαχαρικά που μας ταξιδεύουν στην Ανατολή.
Βέβαια εσείς τα εξωτικά μπορείτε να τα παραλείψετε.

 Υλικά για 2-3 άτομα

  • 500 γρ μανιτάρια λευκά
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μισό ποτήρι άσπρο κρασί (αρετσίνωτο)
  • 1 κρεμμυδάκι χλωρό
  • μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • μισό μαρούλι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι)
  • μισό φλυντζάνι ρύζι
  • ελαιόλαδο
Θα χρειαστείτε και μια πλούσια κουταλιά σούπας ταχίνι για το "αυγόκομα" (χωρίς αυγό φυσικά)
λεμόνι
Αν θέλετε να το κάνετε πιο εξωτικό βάζετε μια κουταλιά του γλυκού κουρκουμά λίγο φρέσκο τζιντζερ, κύμινο και πιπέρι


Εκτέλεση:
Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες, Χονδροκοβετε και το μαρουλι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζετε το ξερό κρεμμύδι κομμένο.  Αφού μαραθεί ρίχνετε και το σκόρδο κομμένο το χλωρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και κανετε ένα ανακάτεμα. Ρίχνετε το ρύζι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει λίγο το ρύζι. Στην συνέχει ρίχνετε μέσα το κρασί και ανακατεύετε για λίγο να φυγει το αλκοολ. Ρίχνετε ενάμισυ ποτήρι νερό, τα μανιτάρια, το μαρούλι ή σπανάκι, τον άνηθο και αλάτι. Το αφήνετε να βράσει για 15-20 λεπτά ανάλογα ποσο θέλετε το ρύζι να είναι βρασμένο. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό αν το θέλετε να γίνει σούπα ή το αφήνετε να μοιάζει με ριζότο.
Για το εναλλακτικό αυγόκομα.
Βάζετε σε ένα φλυντζάνι το ταχίνι, λίγο κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού και το ανακατεύετε να αραιώσει και να γίνει ρευστό. Από την σούπα παίρνετε λίγο ζεστό ζωμό και τον βαζετε στο ταχίνι και ανακατεύετε. Όταν το μίγμα ψιλοζεσταθεί το ρίχνετε μέσα στην σούπα που την έχετε κατεβάσει από την φωτιά και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε με λίγο λεμόνι
Καλή σας όρεξη.
Μπορείτε να βάλετε στο τέλος στο πιάτο λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο να του δώσετε πιο ανοιξιάτικη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου